Cizinecká policie zadržela od začátku roku v Ústeckém kraji 42 lidí při nelegální tranzitní migraci

2. říjen 2019

Cizinecká policie zadržela v Ústeckém kraji od začátku roku do konce srpna celkem 300 cizinců. Nejčastěji šlo o lidi, kteří na území kraje pobývali nelegálně, a to například kvůli práci. Oproti loňskému roku se ale nezměnil počet zadržených při nelegální tranzitní migraci.

Policisté se i přesto stále věnují například dálnici D8, která je jednou z hlavních migračních tras.

Kontroly tam provádí i dnes. K dispozici mají i speciální dodávku, kde mají veškeré potřebné vybavení na lustraci cestujících i přístroj na odhalování skrytých osob ve vozidlech.

„Bere to i ozvy srdce, takže nám to ukáže, jestli tam nějaký člověk je. V případě, že nám přístroj ukáže, že v kamionu něco je, tak zkontrolujeme pečetě, plachtu, jestli nejsou porušeny, a až pak jdeme dovnitř,“ vysvětluje policista Radim Jirkovský.

Nelegálně jsou v Česku především Ukrajinci a Moldavci – kvůli práci

„Od začátku roku do konce srpna jsme zajistili 300 nelegálně pobývajících osob, z toho 42 při tranzitní nelegální migraci. U nelegálního pobytu celkově došlo k nárůstu asi o 44 %,“ konstatuje policejní mluvčí Šárka Poláčková.

Podle Milana Slepičky z cizinecké policie jde hlavně o cizince, kteří jsou v Ústeckém kraji nelegálně – například kvůli práci. „Jde hlavně o Ukrajince a Moldavce,“ doplňuje.

Současné kontroly jsou naplánované až do 3. října 7:00. Zkomplikuje je ale plánovaná uzavírka dálničních tunelů Panenská a Libouchec.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související