Úředníci ústeckého magistrátu začínají zpracovávat přestupky překročení rychlosti v tunelech na D8

28. červen 2019

Řidiči, kteří překračují povolenou rychlost v tunelech Libouchec a Panenská na dálnici D8, už pokutě neujdou. Úředníci magistrátu města Ústí nad Labem by měli první podklady od policie začít zpracovávat právě dnes.

Ve všech tunelech jsou kamery, které přestupky zaznamenávají. Policisté ho pak vyhodnotí a podklady pošlou na příslušný úřad. Nově tento systém funguje i pro tunely Libouchec a Panenská, které se budou vyřizovat v Ústí nad Labem.

Úředníci ústeckého magistrátu se budou starat i o přestupky z tunelů Radejčín a Prackovice. Podle mluvčí města Romany Macové se to ale bude týkat jen směru na Ústí nad Labem. V opačném směru bude dál vyřizovat tyto přestupky městský úřad v Lovosicích, který to dělá už od loňského září.

Město Ústí nad Labem i krajský úřad, na rozdíl od Lovosic, dříve vnímaly vyřizování přestupků z dálničních tunelů jako právní problém. Podle nich měli toho, kdo přestupek spáchal, identifikovat policisté.

Ústecký magistrát kvůli vyřizování těchto přestupků pořídil i nový počítačový program. Měl by jim usnadnit a urychlit práci. Těch, kteří v tunelech porušují předpisy, je hodně a sami úředníci by to nestíhali zpracovat.

Program za 2 miliony korun má úřad už od loňska. Z fotografie registrační značky vyhledá majitele a připraví takzvanou výzvu provozovateli vozidla, aby zaplatil pokutu.

Podle mluvčí Macové připraví program takový dopis nejen v češtině, ale také v němčině, angličtině, francouzštině, polštině, ruštině, rumunštině a maďarštině.

Pokud nebude fotografie zřetelná a systém nebude moci najít majitele, udělají to lidé. Magistrát právě proto přijal dva další úředníky.

Primátor Petr Nedvědický z hnutí ANO na základě policejních statistik předpokládá, že denně by mohlo tisícikorunovou pokutu zaplatit zhruba 200 řidičů. Ročně by tak ústecký magistrát mohl vybrat pokuty za zhruba 73 milionů korun. Tyto peníze chce dát vedení města na opravu silnic.

Spustit audio

Související