Silničáři začali odstraňovat reklamy z mostů u dálnic po Česku. Jeden poutač zmizel i z D8 u Roudnice nad Labem

30. květen 2019

Silničáři dnes začali odstraňovat reklamní poutače z mostů nad dálnicemi v Česku. Zákaz reklam v ochranném pásmu dálnic a silnic první třídy platí od září 2017.

Mezi prvními odstraněnými reklamami byl i poutač na dálnici D8 u Roudnice nad Labem na Litoměřicku.

„V minulých dnech jsme dostali rozhodnutí od silničního správního úřadu, pro dálnice je to ministerstvo dopravy. Dostali jsme celkem 11 samostatných rozhodnutí, které nám dohromady dávají pokyn, abychom zakryli a odstranili, přesně podle zákona, 188 reklamních zařízení. V této várce je výhradně reklama, která je umístěná na mostech,“ vysvětluje Jan Rýdl z Ředitelství silnic a dálnic.

„Doposud bylo od dálnic odstraněno 915 nelegálních reklamních zařízení, od silnic první třídy jich zmizelo 889. Pro úplnost dodávám, že některé billboardy mohou být legální – většinou jsou to reklamní poutače v souvisle zastavěném území – tedy nejčastěji uvnitř měst, nebo kolem nejrůznějších skladů,“ dodává mluvčí ministerstva dopravy František Jemelka.

Rozhodnutí ministerstva na odstranění téměř 190 reklamních poutačů z dálničních mostů, včetně toho na D8 u Roudnice nad Labem, se týká poutačů společnosti Czech Outdoor.

Její mluvčí Pavlína Stránská o odstranění nevěděla: „Nemáme žádné informace o žádném odstraňování reklam z mostů. Překvapilo by nás to, protože u mostů postupujeme pouze v souladu s metodickými pokyny ministerstva dopravy.“

Mezi reklamní zařízení, která mají jejich majitelé odstranit, patří podle vyjádření ministerstva i poutače na mostech.

„Zmizet má i nelegální reklama umístěná na mostech. I ta je v ochranném silničním pásmu dálnice,“ uzavírá mluvčí ministerstva František Jemelka.

autor: Jan Bachorík
Spustit audio

Související