Činoherní studio v Ústí nad Labem zahajuje 50. sezónu

17. září 2021 09:27

Činoherní studio v Ústí nad Labem zahájí v neděli 19. září 50. sezónu. Diváci se můžou těšit na některé návraty umělců, kteří v divadle působili. Opouští se také zaměření sezón na určité téma. Tento záměr se totiž ne vždy dařilo dodržet.

K tomuto rozhodnutí přispěla pandemie i kulaté výročí. „Některé inscenace se totiž přelívají z minulé sezóny, takže by to stejně ztratilo nějakou tu vnitřní čitelnost a pravdivost,“ myslí si umělecký šéf David Šiktanc.

„Ale ta 50. sezóna má téma – je jím ona sama. Myslím si, že se to propisuje do každé té inscenace, ať jsou to různé návraty, bilance těch umělců, kteří tu během existence Činoherního studia byli a tady znovu zažívají a reflektují tu proměnu,“ nesouhlasí s ním dramaturgyně divadla Tereza Marečková.

Inscenace Najal jsem si vraha je stejnojmennou adaptací filmu Akiho Kaurismäkiho

„Ten tu dlouho byl uměleckým šéfem a zaznamenal tady takovou výraznou éru, kdy soubor sklízel úspěchy, a myslím si, že to byla jedna z velkých chvil Činoherního studia. V jeho režii proběhne Já, Feuerbach od Tankreda Dorsta, kde je v obsazení i Ivan Řezáč, který tu byl v angažmá,“ přibližuje dramaturgyně.

Závěr sezony pak obstará bývalý umělecký šéf Filip Nuckolls.

„S vlastní adaptací Formánkova románu Mluviti pravdu. A samozřejmě jistý dozvuk, nikoli přímý, je nasazení Višňového sadu, jako takové ozvěny toho minulého světa a jeho zpřítomnění do současnosti,“ doplnil David Šiktanc.

Zcela poprvé budou mít diváci příležitost vidět 26. září hru Heda Gablerová, vrací se ale také inscenace, které se buď hrály pouze v plenéru, jako třeba Harila nebo Najal jsem si vraha, nebo Sofoklova Antigona z předminulé sezóny, která se hrála jen párkrát.

Spustit audio

Související