Divadelníci z Činoherního studia upozornili happeningem na nejasná pravidla rozvolňování v kultuře

5. květen 2021 10:58

Do ulic Ústí nad Labem 4. května odpoledne vyšli někteří herci a zaměstnanci Činoherního studia. Nešlo o žádnou demonstraci – jen o takový menší happening.  Připojili se k Týdnu péče o duši, který vyhlásil Mezinárodní divadelní institut. Tancem u kostela se šikmou věží chtěli také upozornit podle nich na nejasná a pozdě ohlašovaná pravidla rozvolňování protiepidemických opatření v kultuře.

Pánové v oblecích a dámy ve společenských šatech se vydali ve dvojicích od Činoherního studia před Most Dr. Edvarda Beneše k nádraží. Odtamtud pak pokračovali na Kostelní náměstí, ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie.

„Tam už necháme mluvit housle Petra Uhlíka v kombinaci s nějakou slavnostností, kterou snad bude symbolizovat náš tanec i naše oblečení. Je to jen takový happening, nejde o nic připraveného,“ vysvětluje jeden z herců, Adam Ernest.

„Jednou z věcí, které nás dnes mrzí nejvíc, je, že my opravdu nevidíme, kdy bychom mohli začít hrát. Nikdo nám to nechce pořádně říct – jako by se toho báli. Vyhovovalo by nám například, kdybychom mohli hrát venku pro 120 lidí – na to jsme připraveni,“ shrnuje smysl akce mluvčí Činoherního studia Petr Kuneš.

Podle informací z ministerstva kultury by mohla divadla možná začít hrát už 17. května. V tom vidí Kuneš problém.

„Kdybychom měli začít hrát 17. května, tak jsme v situaci, kdy my se nemůžeme prostě zvednout a začít hrát ze dne na den – musíme to plánovat s nějakým horizontem, abychom se připravili, abychom dozkoušeli a abychom hlavně byli schopni prodat vstupenky,“ vysvětluje.

Herci a zaměstnanci Činoherního studia tancem upozorňují na nejasná pravidla uvolňování opatření v kultuře

Happening divadelníků zaujal Elišku Mráčkovou a Denisu Beranovou: „Bylo to krásné. Šly jsme náhodou kolem, ale museli jsme se zastavit – úplně nás to přitáhlo. Je to dobrý způsob, jak zařídit, aby se něco dostalo do povědomí lidí,“ shodují se.

Stejnou akci divadelníci zopakují i 6. května odpoledne.

Spustit audio

Související