Ústecké Činoherní studio zahájí hraní venku premiérou hry Najal jsem si vraha

4. červen 2021 08:56

Činoherní studio v Ústí nad Labem opět začíná hrát před diváky. Letní štace bude dvouměsíční a na třech místech – na hradě Střekov, na koupališti v Brné a nově i v atriu muzea. Divadlo nabídne kromě osvědčených titulů i dvě premiéry. Kapacitu hlediště ale výrazně omezují protiepidemická opatření. Třeba na úvodní představení, které herci odehrají 4. června, bylo v prodeji jen 50 vstupenek.

Ředitel Jiří Trnka se totiž řídí pravidly platnými pro hraní uvnitř, a to pro případ nepříznivého počasí.

„Byť třeba pro hraní venku předpokládám, že dojde k tomu rozvolnění, tak si myslím, že pro hraní uvnitř k němu v průběhu léta nedojde. V tom případě ale můžeme prodávat pouze 50 procent kapacity našeho vnitřního divadelního sálu. Proto jsme nakoupili pláštěnky, a pokud bude jen drobně pršet, budeme hrát venku, protože si troufám tvrdit, že bychom prodali daleko více vstupenek,“ vysvětlil Trnka.

Inscenace Najal jsem si vraha je stejnojmennou adaptací filmu Akiho Kaurismäkiho

Na Letní štaci lákala divadelní kapela z balkónu ukázkami muziky ze hry Najal jsem si vraha – bude mít premiéru 4. června na nádvoří muzea.

„Zápletka je taková, že Francouz žije v Británii a vyhodí ho z práce, protože se propouští a cizinci jsou první na řadě. U nás toho Francouze hraje Matúš Bukovčan, který to hraje ve své rodné slovenštině – takže to má jisté kouzlo hned od začátku,“ přibližuje novou inscenaci ředitel Činoherního studia.

Umělecký šéf a režisér této inscenace David Šiktanc vysvětlil, proč si do repertoáru vybrali adaptaci filmu Akiho Kaurismäkiho.

„Je za tím fanouškovská příchylnost k poetice jeho filmů, ať už moje, nebo asi především dramaturga Karla Tománka. Chtěli jsme navázat na Hrabalovy Pábitele látkou, která není opřená tolik o jazyk, ale vybízí k nějakému poetičtějšímu zpracování, zároveň je to i další krok v úvaze o stylu toho souboru – je to takový vývoj,“ shrnul Šiktanc.

Inscenace Najal jsem si vraha je stejnojmennou adaptací filmu Akiho Kaurismäkiho

Další premiérou v Letní štaci bude Harila aneb 4 z punku a pes. Herci také chystají hru na motivy městských hororových legend Černá sanitka, se kterou budou jezdit do sociálně vyloučených lokalit.

„Chceme tímhle projektem přiblížit divadlo vyloučenější skupině občanů, dětí, puberťáků§ – tak, aby třeba i oni měli možnost zažít nějakou interaktivitu v rámci divadla a kdo ví, třeba jim to otevře nějaké obzory, které je budou inspirovat a najdou si v tom nějakou svou vášeň,“ vysvětlil herec Lukáš Černoch.

Spustit audio

Související