Čím vyléčit nachlazení? Slivovicí rozhodně ne!

29. prosinec 2015
Jak správně nakupovat

„Někteří muži rádi "vypalují červa" slivovicí nebo alkoholem, ale alkohol ve větším množství imunitě spíše škodí," vyruje MUDr. Václav Hynek. "Takže vypláchnout ústa ano, a pak raději vyplivnout,“ doporučuje.

Každé nachlazení nemusíte hned léčit léky – ze začátku stačí hodně pít, například bylinkové čaje, a sladit medem. Pomoci mohou i přírodní vitamíny obsažené v ovoci nebo přírodní preparáty. Když vám po několika dnech není lépe, je ten správný čas vyrazit do lékárny pro speciální přípravky.

Existují dvě základní skupiny volně prodejných léků, které se při nachlazení používají - léky, které snižují teplotu, ty jsou na bázi paracetamolu, ibuprofenu, nebo kyseliny acetylsalicylové a většinou zároveň potlačují bolest, a léky, které dodávají vitamíny nebo řeší nějaké přidružené potíže, například rýmu nebo kašel.

Co na kašel?

„Na vlhký kašel s odkašláváním hlenu bych doporučil preparáty s obsahem bromhexinu,“ radí MUDr. Václav Hynek, hlavní lékař Ústecké polikliniky. „Na suchý, dráždivý kašel se dají použít léky s obsahem kodeinu, ale ty jsou většinou na lékařský předpis, ale jsou i volně prodejné preparáty.“ Informujete se v lékárně.

V případě, že trpíte suchým kašlem, který hodně dráždí, zvyšte příjem tekutin a nezapomeňte na vlhkost v místnosti. Nemusíte mít zrovna speciální zvlhčovač vzduchu, stačí položit mokrý ručník na topení.

Zvyšte příjem vitamínu C

Při nachlazení a chřipce můžete zvýšit obvyklou denní dávku vitamínu C až na 250 miligramů na den. Nebojte se zároveň jíst ovoce, které tento vitamín obsahuje, “céčkem“ se nemůžete předávkovat, přebytky tělo vyloučí.

Riziko představuje spíš předávkování paracetamolem. Různé kombinace přípravků ho obsahují různé množství, a když si ještě zobnete samostatně, mohou to odnést vaše játra. Maximální denní dávka je 2,5 gramu, maximální jednotlivá dávka je 1 gram.

Jestli máte vysoké teploty přes 38 stupňů Celsia, které trvají více než 3 - 4 dny, je na místě navštívit vašeho lékaře. Pokoušet se zvládnout tuto situaci bez odborné pomoci nemusí totiž vždycky dopadnout dobře.

Jak se vůbec vyznat v nabídce?

Pro laika je to nesmírně obtížné, ne-li nemožné. Stěžejním hlediskem je obsah účinných látek, a tím účinnost léku. Navíc názvy a složení těchto léčivých prostředků se často z marketingových důvodů mění. Nejlepší je co nejpřesněji popsat lékárníkovi svoje potíže a nechat si poradit. Samozřejmě ho také informujeme o tom, jaké léky pravidelně užíváte a v jakém množství.

Nešetřete na nesprávném místě!

Šetřit je sice pěkné, ale nic se nemá přehánět. V žádném případě neberte na nachlazení nebo na příznaky chřipky antibiotika, která vám zbyla po minulé nemoci. Jednak vůbec chřipku neléčí - jsou určena hlavně na záněty, ale především vám nebudou fungovat, až je příště budete opravdu potřebovat!

autor: Veronika Dašková
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.