Chroupete rádi semínka či jádra z pecek? Ne vždy prospíváte svému zdraví

14. červenec 2021

Semínka a jádra z pecek jsou plná živin a ptáčci jsou vám v zimě vděční, že jim je pravidelně sypete do krmítka nebo za okno. Které z nich jsou ale dobré i pro lidi?

Můžeme začít třeba u dýňových semínek. Ta jsou chutná i zdravá. Je v nich spousta minerálů a cenných olejů, a když je trochu opražíte, tak se z nich stane skutečná lahůdka.

Pecky z granátového jablka, schované v dužině, můžete taky schroupnout – je v nich spousta céčka a antioxidantů.

Takové hořké mandle, to je přímo zabiják. Dávka 10 kusů už je nebezpečná.

Nebojte se ani černých melounových pecek, plných železa a proteinů. Pecky z hroznového vína také nemusíte všechny vypreparovat. Připravíte se tak o vitamín E a silné antioxidanty.

A teď z jiného soudku – jádra z broskví, meruněk a hrušek si odpusťte. Je v nich jedovatý amygdalin. Dvě nebo tři jadérka vám ale samozřejmě nijak neuškodí.

Amygdalin je i v mandlích, ale jen v těch hořkých. Pokud vám nějaká přijde na jazyk, vsadím se, že ji stejně hned vyplivnete. Podobný zážitek budete mít určitě i po snězení hořkého jadérka z meruňkové pecky.

Spustit audio

Související