Vyhazujete česnekové výhonky s květy? Děláte chybu – je to vynikající a zdravá lahůdka

3. červen 2021

Když začíná kvést česnek, většina pěstitelů má plné ruce s vyštipováním, aby úplně nevykvetl. Tato vyštípaná květenství by ale byla škoda vyhazovat.

Květenství tvoří malá pacibulka a zelený výhonek. Obojí můžete zpracovat v kuchyni, podobně jako třeba mladé fazolky.

Křehké výhonky mají jemnou, lehce česnekovou, nasládlou chuť. Nakrájejte je na asi pěticentimetrové kousky, propláchněte a povařte dvě minutky, to stačí, aby neztratily chuť. Pak je můžete zamrazit, nebo naložit jako okurky.

Jestli máte rádi jídla z čínské kuchyně, tak tam se povařené výhonky hodí náramně. Nahradí třeba bambusové výhonky.

Výborné jsou česnekové výhonky opečené se slaninou, nebo jako příloha k masu, popř. do salátů.

Pacibulky zase můžete zpracovat do pasty. Rozemelte je, nebo rozmixujte, osolte, přidejte lžíci oleje, napěchujte do skleniček a uchovejte v lednici. Pastou můžete ochutit polévku, bramboráky nebo jí potírat maso při grilování.

autor: Eva Bucharová | zdroje: www.cuketka.cz , www.i60.cz
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.