Vyhazujete česnekové výhonky s květy? Děláte chybu – je to vynikající a zdravá lahůdka
Když začíná kvést česnek, většina pěstitelů má plné ruce s vyštipováním, aby úplně nevykvetl. Tato vyštípaná květenství by ale byla škoda vyhazovat.
Květenství tvoří malá pacibulka a zelený výhonek. Obojí můžete zpracovat v kuchyni, podobně jako třeba mladé fazolky.
Křehké výhonky mají jemnou, lehce česnekovou, nasládlou chuť. Nakrájejte je na asi pěticentimetrové kousky, propláchněte a povařte dvě minutky, to stačí, aby neztratily chuť. Pak je můžete zamrazit, nebo naložit jako okurky.
Jestli máte rádi jídla z čínské kuchyně, tak tam se povařené výhonky hodí náramně. Nahradí třeba bambusové výhonky.
Výborné jsou česnekové výhonky opečené se slaninou, nebo jako příloha k masu, popř. do salátů.
Pacibulky zase můžete zpracovat do pasty. Rozemelte je, nebo rozmixujte, osolte, přidejte lžíci oleje, napěchujte do skleniček a uchovejte v lednici. Pastou můžete ochutit polévku, bramboráky nebo jí potírat maso při grilování.
Související
-
Čas medvědího česneku je tady. K čemu všemu se hodí a čím nám může prospět?
Jednou z prvních jarních bylinek, a velice zdravých, je medvědí česnek. Naši předkové ho dobře znali, a my ho v posledních letech také znovuobjevujeme.
-
Česnek patří mezi známá afrodiziaka. Navíc čistí tělo a zvyšuje imunitu
Lidé od pradávna toužili objevit zázračný lék na lásku a touhu. A některé potraviny patří prokazatelně mezi tzv. afrodiziaka – jako třeba česnek.
-
Česnek – prevence před infarktem, lék na akné i zabiják vnitřních parazitů
Česnek obsahuje vitaminy A, B a C, vápník, selen, jód a další látky, kterým posiluje organizmus. Podporuje hojení ran, snižuje krevní tlak, čistí cévy, a to není vše...
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor


Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.