Český rozhlas je nejdůvěryhodnějším médiem. Výsledky přinesla studie Reuters Institute Digital News

20. červen 2022

Podle nejnovější studie Reuters Institute Digital News Report je Český rozhlas nejdůvěryhodnějším českým médiem. Věří mu 58 procent dotázaných a předstihl tak Českou televizi.

„Tyto výsledky založené na věrohodném průzkumu mezi skutečnými obyvateli Česka jsou nejlepším oceněním jak pro Český rozhlas, tak pro všechny rozhlasové autory a editory. Neumím si představit lepší pochvalu za naší práci, zároveň ale průzkum vnímám jako velký závazek do budoucna,“ řekl generální ředitel René Zavoral.

Ze všech respondentů nedůvěřuje Českému rozhlasu jen 15 procent dotázaných, což je druhá nejnižší hodnota v průzkumu. O jeden procentní bod jsou na tom lépe pouze Hospodářské noviny. České televizi jako druhému veřejnoprávnímu médiu nedůvěřuje 21 procent respondentů. Poprvé byl do studie také zařazen zpravodajský server iROZHLAS.cz, který týdně navštěvuje devět procent respondentů.

Výsledky studie Reuters Institute Digital News Report 2022

Význam internetu jako zdroje zpráv se nadále zvyšuje, zatímco zájem o televizní zpravodajství klesá. Ke sledování zpravodajství Češi nejvíce využívají počítače a chytré telefony. Zatímco však využívání počítačů od roku 2015 kleslo z 83 procent na současných 66 procent, obliba chytrých telefonů neustále roste. Ke konzumaci zpravodajství je nyní využívá 62 procent dotazovaných a očekává se další růst.

Zajímají vás kompletní výsledky studie Digital News Report 2022? Můžete si stáhnout finální zprávu a zjistit podrobnosti nejenom o českém mediálním trhu.

autor: nwe
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.