České dráhy a soukromí dopravci: spor o plošiny pro vozíčkáře

22. duben 2016

Vláda rozhodla o převodu nádražních budov z majetku Českých drah pod správu železničních cest. Plošiny pro vozíčkáře ale zůstávají v majetku drah.

To se nelíbí soukromým dopravcům, kteří musejí za jejich použití Českých drahám platit. Podle nich by plošiny měly být stejně jako nádraží převedeny na stát.

Službu pro snadný výstup vozíčkáře z vlaku poskytují v Děčíně na nádraží už více než 10 let. Spor o plošiny pro vozíčkáře se týká na nádraží, kam zajíždějí i soukromí dopravci.

„České dráhy po nás chtějí za použití plošiny pro jednoho vozíčkáře 3,5 až pět tisíc korun. Cítíme, že je to spíš takové výpalné, kdy chtějí využít, že tyto plošiny si nakoupili z veřejných peněz,“ říká Radim Jančura vlastník společnosti Regio Jet. Podle něj není výše poplatku adekvátní.

Problém s ním mohou mít i ostatní dopravci, včetně těch, kteří například provozují turistické vláčky v regionech.

„Plošina není součástí zařízení stanic, je to dáno historicky, část těch zdrojů šlo z Českých drah,“ vysvětluje mluvčí drah Radka Pistoriusová. „Pravidelné povinné revize, údržba, opravy, obsluha plošin, to je ročně v řádech 100 tisíc,“ dodává.

České Dráhy mají 96 kusů plošin v 83 stanicích, jen vloni přepravily více než 5 tisíc vozíčkářů, kteří potřebovali pomoc mobilní plošiny.

autor: dap
Spustit audio