Černý pátek na vídeňské burze, 9. května 1873

8. květen 2023

Krach akciového trhu odstartoval velkou krizi, která se z Evropy přelila i do Spojených států amerických.

Ještě 1. května 1873 rakousko-uherský císař František Josef I. při zahájení světové výstavy ve Vídni řekl, že mocnářství zažívá potěšující rozmach ve všech směrech. Burziáni, bankéři i velkopodnikatelé už ale cítili, že nebývalý ekonomický boom, který prožívali v posledních několika letech, je patrně u konce.

Prusko-francouzská válka a její následky

František Josef I.

Boom byl spojen se vstupem Německa mezi mocnosti. Německé státy se od roku 1866, tedy od vítězství Pruska ve válce s Rakouskem, postupně sjednocovaly, a vytvářely tak čím dál větší jednotný trh. Když v roce 1870 Španělsko nabídlo německému princi z rodu Hohenzollern královskou korunu, Francouzi se ohradili, že jde o porušení evropské rovnováhy a že tudíž nebudou Hohenzollerna na španělském trůně akceptovat. O pár dní později vypukla mezi Německem a Francií válka, kterou Němci vyhráli.

Otto von Bismarck, budovatel sjednoceného Německa a první německý kancléř

Ve Francii vedl výsledek války k pádu Napoleona III. a vyhlášení republiky. V Německu vítězství na Francií završilo sjednocovací proces. V lednu 1871 byla vyhlášena Německá říše. S Francií byl podepsán mír, na jehož základě musela Francie postoupit Německu Alsasko a Lotrinsko a zaplatit reparace ve výši pěti miliard franků. V Německé říši zavládla euforie, která ještě víc podpořila rozvíjející se průmysl a startující ekonomický růst.

Příliš horká ekonomika

Francouzské peníze rozpohybovaly burzy. Akcie stoupaly, vznikala spousta nových společností, stavělo se, zakládalo. Rychle také přibývaly banky, které bez váhání poskytovaly půjčky. Rychlý růst se přelil i do sousedního Rakouska-Uherska. I tady rychle rozkvétal průmysl a zakládaly se nové a nové společnosti. Během několika let jen v českých zemích vzniklo na tři sta nových společností! Vlády opojené všeobecným optimismem a také lehkovážností vůči trhu neuplatňovaly žádné regulace.

Vídeň

Zanedlouho se začala ekonomika přehřívat. Nejprve v Německu se začalo ukazovat, že firem a společností je příliš mnoho, mnohé z nich jsou nefunkční a prodělečné, zboží je mnohem více, než kolik si žádá poptávka a pohledávky bank jsou vyšší, než jaká je hodnota společností, které jim dluží. Rakousko-Uhersko se v roce 1873 ještě pokusilo trhy „roztleskat“ pomocí své světové výstavy. Jenže kvůli epidemii cholery na ni dorazila jen třetina předpokládaného počtu návštěvníků. Společnosti, které se na přípravě výstavy podílely, se dostaly do potíží.

Krach na burze a vlna bankrotů

Wall Street v New Yorku. V popředí vlevo je Federal Hall; vpravo je banka J. P. Morgana. Rok 1910

V pátek 9. května přišel na vídeňskou burzu tehdejší král burzovních makléřů Adolf Petschek, rodák z českého Kolína a zakladatel budoucí nejbohatší podnikatelské rodiny v Československu, aby ohlásil insolvenci. Následovala vlna bankrotů, po níž policie v poledne burzu uzavřela. Bankroty a insolvence se ale šířily dál. 17. září došlo ke krachu na newyorské burze, která tehdy poprvé na několik dní zavřela.

V Evropě i ve Státech rychle klesla produkce průmyslu a došlo k propouštění a také snižování platů. Spolu s tím poklesla i poptávka a ceny. Reakcí na krach bylo zavedení přísných regulací ze strany státu, zejména pak cel. Regulace pochopitelně zvedaly ceny a také omezily trh. Také se zvedla vlna antisemitismu. Zchudlí lidé dávali vinu za zhroucení trhů „nenasytným židovským podnikatelům.“ Trhy se začaly vzpamatovávat až v roce 1879.

autoři: Veronika Kindlová , frv
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.