Černý bez je užitečný nejen při nachlazení. Je to doslova „všelék“

22. květen 2020

Černému bezu se říká i bzina, pukač nebo smradinka. Roste opravdu všude, je to keř odolný, nenáročný a péči člověka nepotřebuje.

Než bez rozkvete, využijte jeho listy a výhonky. Když je rozdrtíte na kaši, můžete si ji namazat na bolavé koleno, jestli v něm máte vodu nebo revma.

Květy sbírejte za suchého počasí, a to před jejich úplným rozvinutím. Stříhejte je opatrně, aby z nich nevypadalo moc pylu.

V bezových květech jsou vitamíny od A přes B až po C, navíc mají protizánětlivý a antibakteriální účinek. Mírní kašel, tlumí křeče v břiše. Bezový čaj zase pomůže při horečce.

Bez černý - květ

Květy černého bezu můžete jíst i syrové. Nejvyhlášenější je ale asi bezový sirup. Jak na to? Převařte si 3 litry vody. Přidejte kyselinu citronovou a nechte vychladit. Přidejte do toho určitě půl kila květů, klidně i trochu víc. Přidejte pár plátků citrónu a nechte v chladu dva dny. Občas promíchejte.

Po dvou dnech si rozvařte ve dvou litrech vody 6 kilo cukru krupice. Pěkně s tím míchejte, ať se vám cukr nepřipálí. No, a nechte zase vychladnout. Scezenou bezovou šťávu smíchejte s cukrovým roztokem a naplňte do lahví.

Při nachlazení nebo nemocných průduškách užívejte 5x denně polévkovou lžíci. Lahodný nápoj si připravíte ze sirupu a minerálky, citrónu a zázvoru.

autor: Eva Bucharová | zdroj: Proženy.cz; Prostřeno.cz
Spustit audio

Související