Bršlici kozí nohu vidí zahradníci neradi. Přitom léčí dnu a zahání jarní únavu

16. duben 2021

Bršlice kozí noha dostala jméno podle tzv. „kozí nohy“, kterou mají lidé s bolestí v prstech u nohou. Tedy třeba ti, kteří trpí na dnu.

Bylinkářky už odedávna používaly bršlici kozí nohu právě pro léčení dny. Tahle bylinka totiž umí rozpouštět kyselinu močovou, a to je právě při dně důležité. Podporuje také trávení a působí protizánětlivě.

V bršlici je spousta vitamínu C, také provitamín A, dokonce i dost vápníku, takže jde o výbornou náhražku masa – třeba pro vegany. Obsahuje i mangan a železo, a i když bývá pohromou pro zahrádkáře, řešení je jednoduché – prostě ji sníst.

Nejlepší jsou mladé listy. Chutnají trošku po mrkvi nebo celeru.

Když ochutnáte trojhranný nafialovělý stonek, opravdu ucítíte kořenovou zeleninu. Stonek se v dolní části často trochu rozšiřuje, vypadá jako kopýtko.

Trojité špičaté lístky i se stonky můžete nakrájet do salátů, vmíchat s dalšími bylinkami do másla, samozřejmě je přidat do polévky. Anebo přidat do špenátu, radši až ke konci dušení, aby se nezničily všechny ty prospěšné látky.

Spolu s medvědím česnekem a mladou kopřivou tvoří bršlice ideální trojici proti jarní únavě.

Spustit audio

Související