Kopřiva nemusí být jen obtížný žahavý plevel. Zvlášť ta jarní je zdravá, plná vitaminů

1. duben 2019

Léčivá bylina pro přípravu čajů, nálevů a koupelí – to je kopřiva v roli dobrého sluhy. Špatným pánem se stanou kopřivy ve chvíli, kdy se jako plevel vymknou na zahradě vaší kontrole a začnou se šířit do všech stran. Bývá totiž problém se jich beze zbytku zbavit.

Pokud by se vám seznam léčivých účinků této žahavky zdál nekonečný, nebyli byste daleko od pravdy. Kopřiva čistí krev – to má samozřejmě pozitivní vliv na fungování všech orgánů v lidském těle. Uleví vám od dlouhodobých bolestí hlavy a pomůže s ekzémem.

Postavte se jarní únavě s touto bylinkou a uvidíte, že získáte novou energii. Navíc se vám zlepší pleť a kvalita vlasů!

Kopřivy jsou léčivé celé – od oddenku přes stonky a listy až po květy. Věděli to už ve starověku, a proto si této bylinky vážili.

Kopřivový čaj

Čerstvé listy mladých vyrašených kopřiv se hodí do salátů, můžete je připravit jako špenát, přidat do játrových knedlíčků, nebo nasekat jen tak do uvařené polévky místo pažitky.

Přebytek kopřiv udělá také výbornou službu na kompostu. Žížaly jsou toho názoru, že mírně odleželá kompostovaná spařená nať kopřivy je vynikající.

A my si dáme jarní očistnou kopřivovou kůru. Jak na to? Nejdříve natrhejte čerstvé jarní mladé rostlinky, které mají na jaře tu největší sílu. Zalijte vařící vodou a přiklopte. Na jeden šálek čaje by měly stačit dvě středně velké kopřivy.

Nechte louhovat asi 10 minut, sceďte a pijte teplý nebo vlažný. Užívejte 3 šálky nálevu denně po dobu 3 týdnů. A uvidíte, co se bude dít.

Spustit audio

Související