Kapary jako pochoutku lidé buď milují, nebo nesnáší. Málokdo ví, že se hodí i na jarní očistnou kúru

28. leden 2020

Kapara trnitá roste ve Středomoří. Nás dneska budou zajímat květy tohoto hezkého, i když pichlavého keříku.

Ano, zajímají nás nerozvinuté květy, tedy ještě poupata. Naložená ve slaném olejovém nálevu jsou velkou pochoutkou. I když asi jak pro koho – stejně jako u oliv i u kapar prý platí, že jwe buď milujete, nebo nesnášíte.

Čím jsou kapary menší, tím jsou lepší, a taky dražší. I kvůli tomu si někteří koumáci radši naloží poupata lichořeřišnice nebo řeřichy.

Pravé kapary nejsou jenom pochoutka – podporují trávení, mají močopudný účinek, a tak se dobře hodí při jarních očistných kúrách. Jestli plánujete výlet do Itálie, dejte si tam caponatu – směs na topinky nebo tousty připravenou z lilku, rajčat, oliv a kapar.

Spustit audio

Související

  • Panenka na kaparech

    Luxusnější oběd, přitom ne příliš pracný.     

  • Vepřové plátky na kaparech

    Kapary znala už Magdalena Dobromila Rettigová, říkala jim kaprlata. Jsou to poupata trnitého středomořského keře a dodají jídlu specifickou pikantní chuť.

  • Kuřecí stehna na kaparech

    Kapary jsou naložená, ještě nerozvitá poupátka keře kapary trnité a dodávají pokrmům zvláštní pikantní chuť.