Kapary jako pochoutku lidé buď milují, nebo nesnáší. Málokdo ví, že se hodí i na jarní očistnou kúru
Kapara trnitá roste ve Středomoří. Nás dneska budou zajímat květy tohoto hezkého, i když pichlavého keříku.
Ano, zajímají nás nerozvinuté květy, tedy ještě poupata. Naložená ve slaném olejovém nálevu jsou velkou pochoutkou. I když asi jak pro koho – stejně jako u oliv i u kapar prý platí, že jwe buď milujete, nebo nesnášíte.
Čím jsou kapary menší, tím jsou lepší, a taky dražší. I kvůli tomu si někteří koumáci radši naloží poupata lichořeřišnice nebo řeřichy.
Pravé kapary nejsou jenom pochoutka – podporují trávení, mají močopudný účinek, a tak se dobře hodí při jarních očistných kúrách. Jestli plánujete výlet do Itálie, dejte si tam caponatu – směs na topinky nebo tousty připravenou z lilku, rajčat, oliv a kapar.
Související
-
Vepřové plátky na kaparech
Kapary znala už Magdalena Dobromila Rettigová, říkala jim kaprlata. Jsou to poupata trnitého středomořského keře a dodají jídlu specifickou pikantní chuť.
-
Kuřecí stehna na kaparech
Kapary jsou naložená, ještě nerozvitá poupátka keře kapary trnité a dodávají pokrmům zvláštní pikantní chuť.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
S hereckými hvězdami poznejte tajemství textu starého dva tisíce let
Ondřej Kepka, režisér a moderátor


O věrné lásce statečného Chairea a sličné Kallirhoy
Román byl napsán pravděpodobně už v prvním století našeho letopočtu a možná dokonce i dříve. Jde o první dochovaný milostný a zároveň i dobrodružný román nejenom antického, ale vůbec evropského písemnictví.