Bramborový špíz s česnekovo-sýrovou omáčkou

Suroviny: 5 menších brambor, 1 červená paprika, 1 cibule, 2 lžíce másla, špetka soli a pepře, 150g slaniny, 1 cuketa. Omáčka: 1 smetana, 5 stroužků česneku, 100g sýra, 5 ks tavených sýrů.

Postup: Syrové nebo uvařené brambory nakrájíme na větší čtvrtky, osolíme. Zeleninu nakrájíme také na větší kousky a střídavě napichujeme na špejle - brambora, paprika, cibule, slanina, cuketa, brambora... a dokola, dokud není špejle plná zeleniny s brambory. Na pekáček kápneme trošku oleje nebo dáme kousek másla (tak dvě lžíce stačí) a špízy klademe na pekáč. Posypeme libovolným kořením, pokud máme raději lepší chuť. Můžeme použít kari, grilovací, papriku mletou, chilli, cokoliv (nebo také bez koření, jen se solí) a vložíme do vyhřáté trouby na 180 °C, pečeme cca 20 minut. Omáčku ke špízům uděláme tak, že na teflonovou pánvičku nalijeme smetanu a necháme ji zahřát. Potom vložíme nastrouhaný sýr a tavený sýr, nastrouhaný česnek a necháme vše prohřát a roztát ve smetaně. Trošku přisolíme. Takto připravenou omáčkou poléváme připravené špízy dle chuti.

autor: Petr Novotný