Bramborové vdolky
Suroviny: 280 g hrubé mouky, 2 střední ve slupce vařené brambory, 1 žloutek, lžíce tuku, 10 g droždí a 1 prášek do pečiva, 50 g cukru moučky. Na zdobení povidla s trochou rumu, tvrdý tvaroh, případně i kysaná smetana.
Postup: Oloupané brambory nastrouháme najemno (mrkvové struhadlo), posypeme moukou, přidáme droždí i prášek, žloutek a tuk a vypracujeme těsto. Hned z něj tvarujeme vdolky (můžeme vyválet silnou placku a vykrajovat sklenkou), skládáme na plech s pečicím papírem a ve vyhřáté troubě upečeme. Pak mažeme švestkovými povidly, která jsme rozmíchali s trochou rumu, sypeme strouhaným tvarohem a můžeme zdobit lžičkou kysané smetany.
DOBROU CHUŤ PŘEJE SLÁVKA BRÁDLOVÁ A ČESKÝ ROZHLAS SEVER!
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!
Jan Rosák, moderátor
Slovo nad zlato
Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.