Bramborové taštičky

Milá vzpomínka na dětství.   

Suroviny:

2 větší vařené vystydlé brambory

asi 250 g hrubé mouky

1 žloutek

asi 150 ml mléka

sůl

tužší švestková povidla

na posypání mletý mák s cukrem nebo osmahnutá strouhanka s cukrem a skořicí

případně rozpuštěné máslo na přelití

Postup:

  1. Do velkého hrnce dáme vařit vodu a lehce ji osolíme.
  2. Brambory jemně nastrouháme, přisypeme mouku, špetku soli a mlékem a žloutkem zaděláme tužší vláčné těsto.
  3. Těsto vyválíme, vykrájíme kolečka, na každé dáme lžičku povidel, přehneme a dobře přitiskneme okraje.
  4. Vhodíme do vroucí vody, zamícháme, a jakmile vyplavou ode dna, měly by být uvařené – pro jistotu jednu taštičku překrojíme, je-li těsto provařené.
  5. Hotové taštičky cedníkem vybereme, dáme na talíře, posypeme mletým mákem s cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem. Můžeme sypat také strouhankou předem osmahnutou na másle a smíchanou s cukrem a skořicí.

    Mohlo by vás zajímat

    Nejnovější recepty

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.