Bramborové taštičky

Milá vzpomínka na dětství.   

Suroviny:

2 větší vařené vystydlé brambory

asi 250 g hrubé mouky

1 žloutek

asi 150 ml mléka

sůl

tužší švestková povidla

na posypání mletý mák s cukrem nebo osmahnutá strouhanka s cukrem a skořicí

případně rozpuštěné máslo na přelití

Postup:

  1. Do velkého hrnce dáme vařit vodu a lehce ji osolíme.
  2. Brambory jemně nastrouháme, přisypeme mouku, špetku soli a mlékem a žloutkem zaděláme tužší vláčné těsto.
  3. Těsto vyválíme, vykrájíme kolečka, na každé dáme lžičku povidel, přehneme a dobře přitiskneme okraje.
  4. Vhodíme do vroucí vody, zamícháme, a jakmile vyplavou ode dna, měly by být uvařené – pro jistotu jednu taštičku překrojíme, je-li těsto provařené.
  5. Hotové taštičky cedníkem vybereme, dáme na talíře, posypeme mletým mákem s cukrem a přelijeme rozpuštěným máslem. Můžeme sypat také strouhankou předem osmahnutou na másle a smíchanou s cukrem a skořicí.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Nenechte si ujít kouzlo staré Číny s Hankou Maciuchovou

Ondřej Kepka, režisér a moderátor

Ondřej Kepka

Tajný deník čínské císařovny

Koupit

Románové zpracování životního příběh císařovny vdovy Cch'-si, která se jako mladá dívka Jehonala stala konkubínou císaře a díky mimořádné inteligenci, intrikám i krutosti dokázala postupně vystoupat na vrchol a na půlstoletí se stát faktickou vládkyní Číny.