Botanická zahrada Teplice má nový skalničkový skleník. Představuje květenu jižních ostrovů či Chile

30. červenec 2021

Botanická zahrada v Teplicích v Ústeckém kraji se pyšní nejen rozkvetlými záhony s jezírky a lavičkami, ale také obřími skleníky s cizokrajnými rostlinami, akvárii s rybami a dokonce malou tůňkou s několika želvami nádhernými.

Protože je zahrada každý den jiná, chodí se někteří nadšenci kochat květinami velmi často, dokonce denně. Na procházku venkovní zahradou jsou ideální tak dvě hodiny, pokud spojíte prohlídku s kávou v zahradní kavárně, tak tři.

Když se objeví ranní déšť a potom vysvitne dopolední slunce, zastihnete rozkvetlou venkovní zahradu v dokonalé kráse. Skleníky se stálou teplotou 25 stupňů Celsia v parných létech příjemně ochladí, v zimě se tam zase hezky ohřejete. Nejhezčí je venkovní expozice od května do září. Spousta rostlin ale kvete i v zimě, jsou z druhé polokoule naší planety a mají tudíž obrácený cyklus.

Novinkou teplické botanické zahrady je čtvrtý, skalničkový skleník. Rostou v něm skalničky z Kanárských ostrovů, Madeiry i z Chile. Na Chile se zahrada specializuje, protože bývalý ředitel s kolegyní se účastnili před lety expedice do této země, odkud přivezli na 600 druhů nejrůznějších rostlin.

Jihoafrické hvězdice

Do venkovní zahrady se vchází skrz brány plné růží. Venku teď v létě kvetou středomořské rostliny vonící silicemi, jihoafrické letničky vytvářející celé koberce, jsou to nejrůznější nerenky. V zahradě rostou i mexické čili papričky nebo vonné šalvěje.

V Botanické zahradě Teplice pracuje 12 zahradníků, k tomu 15 brigádníků – pomocných zahradníků, kteří pomáhají s pletím a zaléváním. Zajímavostí je, že teplické skleníky jsou větší než ty pražské. V zahradě pořádají i komentované prohlídky, koncerty, výstavy, módní přehlídky, novinkou je možnost v zahradě přespat. Otevřeno je po celý rok, každý den kromě pondělí. V létě až do devatenácti, v zimě do sedmnácti hodin.

Spustit audio