Boston Tea Party aneb Bostonské pití čaje

7. prosinec 2023

Ve čtvrtek 16. prosince 1773 se v americkém Bostonu nekonal žádný čajový dýchánek. Došlo tam k události, která se stala milníkem na cestě k americké nezávislosti.

V druhé polovině 18. století začaly americké kolonie britské koruny jen s nelibostí přijímat některé kroky vlády. Naštvalo je zejména zavedení kolkování zboží, které přicházelo z Británie do kolonií. Šlo o formu dovozního cla. Daňová zátěž sice byla v koloniích padesátkrát nižší než na britských ostrovech, jenže americkým kolonistům se nelíbilo, že o ní rozhodují poslanci v Británii a že kolonisté nikoho svého kvůli vzdálenosti v britském parlamentu nemají.

Tuny indického čaje na odpis

Lístky černého čaje

Britská vláda nakonec kolkování zboží zrušila, i proto, že si spočetla, že se jí příliš nevyplatí. Jedinou komoditou, kde dovozní poplatky ponechala, byl čaj. Ten do kolonií dovážela Východoindická společnost. Kolonisté si proto kupovali čaj od holandských pašeráků, nebo pili takzvaný indiánský čaj z rojovníku bahenního. Vzhledem k tomu, že „indický“ a „indiánský“ se v angličtině řekne stejně, bylo to i jakési vlastenecké vymezení vůči indickému čaji, dováženému Východoindickou společností.

Východoindické společnosti tak ve skladech hnily tuny čaje a ona se ocitla na pokraji krachu. Britský parlament ve snaze zachránit tuto významnou firmu přijal zákon o čaji, který měl snížit jeho cenu. Jenže zákon místo snížení dovozních cel do severoamerických kolonií, snížil dovozní cla do Británie. Navíc umožnil, aby se čaj v koloniích prodával přímo americkým maloobchodníkům a obešly se tak velkoobchody, které byly také v rukou obyvatel amerických kolonií. Mnozí v tom viděli snahu britské vlády rozvrátit jednotu reptajících a čím dál tím sebevědomějších kolonistů.

Bostonské pití čaje. Ničení čaje v bostonském přístavu 16. prosince 1773

Čajová pomsta na Dartmouthu

Když na podzim roku 1773 mířily k americkým břehům lodě s čajem, kolonisté většinu z nich vcelku pokojně donutili zase odplout. Výjimkou byl Boston. Tamní guvernér Adams, jehož synové obchodovali s Východoindickou společností, požadoval, aby loď Dartmouth, která sem čaj přivezla, v přístavu zůstala a do 20 dnů zaplatila clo; v opačném případě jí bude zabaven náklad. Krátce před vypršením ultimáta 16. prosince 1773 skupina odpůrců britského čaje v čele s obchodníkem Hutschinsonem, který mimochodem vydělával na pašovaném holandském čaji, vtrhla na Dartmouth a celý čajový náklad naházela do moře.

Muzeum Bostonského pití čaje na nábřeží v americkém Bostonu

Škody byly ohromné, takže i mnozí z těch, kdo hájili práva kolonistů proti britské koruně, byli akcí rozhořčeni. Jinde vzbudila sympatie a inspirovala obyvatele dalších k měst k pálení britského čaje a podobně. Britská vláda v reakci na dění v severoamerických koloniích v následujících letech poněkud přitvrdila, čímž jen ztrácela sympatie a mnohé kolonisty přesvědčila o tom, že budoucnost severoamerických kolonií je v samostatnosti. V roce 1776 pak 13 kolonií přijalo deklaraci o nezávislosti.

autoři: Veronika Kindlová , frv
Spustit audio

Související