Boreč - opomíjená perla Českého středohoří

19. leden 2015

Je hezké vidět, jak některé dárky od Ježíška rozpoutají celou vlnu událostí a ovlivňují to, co člověk dělá pak po celý rok. Například Olze Louvarové z Ústecka nadělil knížku Jiřího Svobody Tajemství Českého Středohoří, plnou fotek a popisků kopců i vodopádů. A ona zjistila, že i když se považuje za znalkyni svého okolí, na mnoha místech nebyla. Třeba na Borči.

Boreč na Lovosicku je zvláštní kopec. Je protkán skalními puklinami, na vrcholu uměle rozšířenými, a v zimě za mrazu na něm můžete pozorovat zvláštní jev. Vzduch se v puklinách ohřívá a ven stoupá jako teplé páry, ve kterých se krásně ohřejete. V létě je to přesně naopak.

V jámách na vrcholu kopce roste tedy i v zimě játrovka borečka vzácná. Na Boreči jako na jediném místě v České republice. Z vrcholu Boreče je také překrásný výhled do krajiny.

Naučná stezka začíná a končí v obci Režný Újezd. Tato Národní přírodní památka je také velmi dobře přístupná od osady Boreč.

Na výlet se vypravily i Olga Louvarová a Eva Bucharová. Poslechněte si, jak jejich putování probíhalo a nezapomeňte - jak začne pořádně mrznout, hurá na Boreč k puklinám s teplými parami!…

Spustit audio