Bleskový koláč podle Boženy Tompichové
Bleskově je hotový, a když se povede, je bleskově i snědený.
Suroviny:
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru
1 hrnek mléka
4 lžíce oleje
2 vejce
1 kypřicí prášek
špetka soli
ovoce podle chuti
žmolenka – drobenka z másla, polohrubé mouky a cukru (70 g mouky, 50 g cukru, 50 g másla, případně vanilkový cukr)
Postup:
- Rozdrobením másla do cukru a mouky připravíme žmolenku.
- Nejlépe elektrickými metličkami ušleháme vejce s cukrem, přidáme olej, mléko a nakonec mouku s prosátým kypřicím práškem a špetkou soli.
- Hotové těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem, poklademe libovolným ovocem, může být i kompotované, posypeme žmolenkou a ve středně vyhřáté troubě pečeme. Při 180 stupních asi půl hodiny.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.