Bleskový koláč podle Boženy Tompichové

Bleskově je hotový, a když se povede, je bleskově i snědený.

Suroviny:

2 hrnky polohrubé mouky

1 hrnek cukru

1 hrnek mléka

4 lžíce oleje

2 vejce

1 kypřicí prášek

špetka soli

ovoce podle chuti

žmolenka – drobenka z másla, polohrubé mouky a cukru (70 g mouky, 50 g cukru, 50 g másla, případně vanilkový cukr)

Postup:

  1. Rozdrobením másla do cukru a mouky připravíme žmolenku.
  2. Nejlépe elektrickými metličkami ušleháme vejce s cukrem, přidáme olej, mléko a nakonec mouku s prosátým kypřicím práškem a špetkou soli.
  3. Hotové těsto vlijeme na plech vyložený pečicím papírem, poklademe libovolným ovocem, může být i kompotované, posypeme žmolenkou a ve středně vyhřáté troubě pečeme. Při 180 stupních asi půl hodiny.