Bezlepkový chléb

Můžete použít jakoukoli bezlepkovou mouku nebo směs.

Ingredience
  • 400 ml vody
  • 400 g bezlepkové mouky (např. půl rýžová a půl celozrnná pohanková) a trochu navíc na podsypání
  • 3 lžíce dobrého oleje
  • 2 lžíce psyllia (vláknina ze semen jitrocele indického)(prodejny zdravé výživy)
  • půl kostky droždí
  • 2 lžíce kysané smetany
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky kmínu
  • 1 lžička cukru

Postup:

  1. Do dvou mís rozdělíme vodu. Do jedné zamícháme cukr, rozdrobíme droždí a přidáme lžičku mouky – máme založený kvásek. Zakryjeme a necháme vzejít.
  2. Do druhé mísy s vodou zamícháme psyllium a necháme nabobtnat asi čtvrthodinky
  3. Pak k psylliu přidáme olej, rozmícháme, přidáme sůl, smetanu a vzešlý kvásek a rozmícháme do hladka.
  4. Postupně přimícháváme mouku a vypracujeme hladké těsto. Pod utěrkou necháme vykynout.
  5. Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, vytvarujeme a přesuneme na plech vyložený pečicím papírem nebo do formy a ještě necháme půl hodiny kynout.
  6. Před pečením potřeme slanou vodou a v troubě předehřáté na 230 stupňů asi 10 minut zapečeme, pak teplotu snížíme na 200 stupňů a asi 45 až 50 minut dopékáme. Dobu pečení nezkracujte a krájejte až po vychladnutí.

Související

Nejnovější recepty

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.