Bezlepkový chléb
Můžete použít jakoukoli bezlepkovou mouku nebo směs.
Ingredience
- 400 ml vody
- 400 g bezlepkové mouky (např. půl rýžová a půl celozrnná pohanková) a trochu navíc na podsypání
- 3 lžíce dobrého oleje
- 2 lžíce psyllia (vláknina ze semen jitrocele indického)(prodejny zdravé výživy)
- půl kostky droždí
- 2 lžíce kysané smetany
- 2 lžičky soli
- 2 lžičky kmínu
- 1 lžička cukru
Postup:
- Do dvou mís rozdělíme vodu. Do jedné zamícháme cukr, rozdrobíme droždí a přidáme lžičku mouky – máme založený kvásek. Zakryjeme a necháme vzejít.
- Do druhé mísy s vodou zamícháme psyllium a necháme nabobtnat asi čtvrthodinky
- Pak k psylliu přidáme olej, rozmícháme, přidáme sůl, smetanu a vzešlý kvásek a rozmícháme do hladka.
- Postupně přimícháváme mouku a vypracujeme hladké těsto. Pod utěrkou necháme vykynout.
- Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál, vytvarujeme a přesuneme na plech vyložený pečicím papírem nebo do formy a ještě necháme půl hodiny kynout.
- Před pečením potřeme slanou vodou a v troubě předehřáté na 230 stupňů asi 10 minut zapečeme, pak teplotu snížíme na 200 stupňů a asi 45 až 50 minut dopékáme. Dobu pečení nezkracujte a krájejte až po vychladnutí.
Související
-
Manioku se říká chléb tropů. Je bezlepkový, plný omega mastných kyselin
Jihoamerický maniok můžeme přirovnat k naší bramboře. Je v něm ale více škrobu. Můžete ho vyzkoušet za brambory pro zpestření jídelníčku vyměnit.
-
Laskavec můžete pěstovat jednoduše doma. Je plný vitamínů a dá se z něj udělat i bezlepková mouka
Laskavec je doma v Jižní Americe, ale pěstovat ho můžete i u nás. Vyplatí se to – je totiž nejen krásný, ale i léčivý.
Nejnovější recepty
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.
Václav Žmolík, moderátor
Tajuplný ostrov
Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.