Autokemp Slavoj Litoměřice si oblíbili zahraniční turisté i cyklisté

29. červenec 2023

Autokemp Slavoj Litoměřice najdete na břehu Labe, konkrétně na Střeleckém ostrově v Litoměřicích. Je obklopený zelení a oblíbili si ho hlavně zahraniční turisté z Dánska a Holandska. Mezi nejvýznamnější tamní hosty patří například bývalý dánský premiér Lars Loke Rasmussen.

I když je kemp o prázdninách z 90 procent obsazený, jen těžko tu najdete někoho z ubytovaných.

Jako první potkává redaktorka Českého rozhlasu Švédku Josefínu Klassonovou. Vypráví, že s karavanem hledali několik hodin ubytování na cestě z Chorvatska domů. V okolí Prahy byly všechny kempy plné, a tak pokračovali dál – až do Litoměřic. Zdejší kemp hodnotí jako malý, ale velmi útulný.

Kromě karavanů jsou tu pro zájemce také dřevěné chatičky. „Kapacitu máme asi tak pro 30 karavanů, vejde se sem i nějaký ten stan. Máme také devět čtyřlůžkových chatek, jednu třílůžkovou a pět dvoulůžkových,“ upřesňuje provozovatel kempu Josef Hájek.

Litoměřický kemp si oblíbili Dánové a Holanďani

Rovinatý terén nebo nedaleké historické centrum Litoměřic láká podle Hájka hlavně rodiny s dětmi.

„Jsme tu na cyklostezce, takže tady jezdí mraky lidí na kolech. A je to po rovině, takže sem na ty víkendy jezdí hodně rodiny s dětmi. Mohou se tady krásně projet – třeba podél Labe na Roudnici nebo na Ústí. Máme tu i spoustu cizinců, kteří se k nám vracejí – je to taková dánská a holandská společnost. Někteří sem jezdí i 25 let,“ přibližuje Hájek.

Pět minut od kempu leží například i nové přístaviště. Turisté tak mohou využít i některé z lodních spojů.

„Dá se odsud jet lodí n výlet – dřív to startovalo tady, teď to vyjíždí z Ústí. V sobotu to ale jede až do Roudnice, takže je možné si tady nasednout, loď vás odveze do Roudnice, a pak se s ní sem zase vrátíte,“ dodává Hájek.

Od letošního roku navíc litoměřické Lodní náměstí s nedalekým Terezínem spojuje pravidelná lodní linka, která jezdí každý den kromě pondělí.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.