Artyčok vypadá trochu jako bodlák. Pomáhá proti plynatosti, snižuje hladinu cukru v krvi a omlazuje buňky
Na evropských zeleninových trzích najdete artyčoky bílé, fialové i zelené. Sklízí se pupence pokryté okvětními lístky. Artyčoky používáme v kuchyni, ale dají se pěstovat i jako okrasné rostliny. To ale není všechno…
Artyčok má hodně léčebných účinků –, obsahuje provitamin A, vitamin C, cukr inulin pro diabetiky, samozřejmě kyselinu listovou, dále vápník, železo, draslík, zinek i hořčík. Pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, urychluje odstraňování jedovatých látek játry a omlazuje buňky.
Artyčokové výtažky seženete v lékárně a pomohou vám zmírnit bolesti břicha a plynatost. Pokud si tyto podivné bodláky, tedy artyčoky vybíráte v obchodě, berte jen ty pevné na stisk a se semknutými listy. Doma vám seříznuté artyčoky vydrží zabalené ve fólii asi tři týdny.
Před vařením je zbavte stonku a tvrdých a uschlých částí, pak je uvařte ve vodě s trochou octa.
Dnes si dáme artyčoky s tuňákem. Jak na to? Uvařeným artyčokům trochu vyprázdněte střed a do něj nacpěte tuňáka ve vlastní šťávě rozmačkaného s majonézou. Na míse pak posypte najemno nastrouhanou mrkví a pokrájenou paprikou.
Související
-
Artyčok se v kuchyni objevuje už od 15. století
Stará řecká pověst vypráví, že kdy si žila na ostrově Kinaros nádherná nymfa. Nejmocnější z bohů Zeus se do ní bláznivě zamiloval. A protože byla až příliš krásná, ...
-
Artyčok patří k nejlepším lékům na játra a žlučník. Egypťané věřili, že pomáhá k početí
Za jednu z nejstarších léčivých bylin je považován artyčok. Oblíbili si jej již staří Řekové a Římané, v Čechách je znám od 16. až 17. století.
-
Špagety s artyčoky
Suroviny: Špagety (nebo jiné těstoviny), artyčoky, olivy, olivový olej, lžička rukoly.
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.