Artyčok vypadá trochu jako bodlák. Pomáhá proti plynatosti, snižuje hladinu cukru v krvi a omlazuje buňky

26. červen 2023

Na evropských zeleninových trzích najdete artyčoky bílé, fialové i zelené. Sklízí se pupence pokryté okvětními lístky. Artyčoky používáme v kuchyni, ale dají se pěstovat i jako okrasné rostliny. To ale není všechno…

Artyčok má hodně léčebných účinků –, obsahuje provitamin A, vitamin C, cukr inulin pro diabetiky, samozřejmě kyselinu listovou, dále vápník, železo, draslík, zinek i hořčík. Pomáhá snižovat hladinu cukru v krvi, urychluje odstraňování jedovatých látek játry a omlazuje buňky.

Artyčokové výtažky seženete v lékárně a pomohou vám zmírnit bolesti břicha a plynatost. Pokud si tyto podivné bodláky, tedy artyčoky vybíráte v obchodě, berte jen ty pevné na stisk a se semknutými listy. Doma vám seříznuté artyčoky vydrží zabalené ve fólii asi tři týdny.

Artyčok s dresinkem

Před vařením je zbavte stonku a tvrdých a uschlých částí, pak je uvařte ve vodě s trochou octa.

Dnes si dáme artyčoky s tuňákem. Jak na to? Uvařeným artyčokům trochu vyprázdněte střed a do něj nacpěte tuňáka ve vlastní šťávě rozmačkaného s majonézou. Na míse pak posypte najemno nastrouhanou mrkví a pokrájenou paprikou.

Spustit audio

Související