Archeologická sonda do minulosti Podřipska a vzpomínka na Alexeje Leonova

3. listopad 2019

Poslechněte si:

01:07 - Objevy a události
04:39 - Silniční obchvat Roudnice: Sonda do pravěku
18:30 - Procházka listopadovou oblohou
22:05 - Soutěž o Knihu měsíce
24:14 - Vzpomínka na Alexeje Leonova

V úvodním přehledu zajímavostí vám představíme nový druh brouka, pojmenovaný podle švédské aktivistky Grety Thunbergové; podíváme se za královéhradeckými archeology, kteří mají na kontě další zajímavé nálezy, tentokrát v Mokrovousech, a povíme si také o objevu pozůstatků byzantské baziliky s nádhernými mozaikami nedaleko Jeruzaléma. Uslyšíte, jak by měl vypadat projekt Artemis, který přivede americké astronauty zpátky na povrch Měsíce a zmíníme se o tajném projektu bezpilotního raketoplánu amerického letectva, který nedávno ukončil další dlouhodobou misi ve vesmíru.

Sonda do pravěku Podřipska

Archeologický výzkum na stavbě části obchvatu Roudnice nad Labem

Největší zásahy do současné krajiny přináší výstavba nových komunikací – nejde přitom jen o tolik diskutované dálnice, ale také třeba o silniční obchvaty měst, které mají z jejich center odvést nadměrnou a obtěžující dopravu. V první fázi takové výstavby vznikne na místě budoucí silnice naráz nebo po etapách liniová skrývka, která odkryje podloží a vytvoří dlouhou, i když poměrně úzkou sondu do minulosti. Skoro vždycky totiž odhalí stopy po činnosti našich předků. A ty pochopitelně musí prozkoumat archeologové. Nejčastěji nacházejí pozůstatky obydlí a jiných zahloubených objektů, hroby a také movité nálezy, v některých případech v dlouhém časovém rozpětí od nejstarších pravěkých kultur až do současnosti.

Nejinak je tomu v těchto dnech poblíž Roudnice nad Labem, kde se archeologové už nějakou dobu činí v bezprostředním sousedství stavebních strojů na budoucím obchvatu města – a ještě jim to nějaký pátek potrvá. Archeologický výzkum u Roudnice, skrytý tou dobou v husté podzimní mlze, navštívil redaktor Jan Bachorík. Archeologů Martina Trefného, ředitele Podřipského muzea v Roudnici nad Labem, a Daniela Šatry z České společnosti archeologické se ptal, co všechno archeologové pod zemí u Roudnice našli.

Alexej Leonov, první ve volném vesmíru

Logo

Letos na jaře uplynulo 54 let od prvního výstupu člověka do volného vesmíru. Tímto průkopníkem se 18. března roku 1965 stal kosmonaut Alexej Leonov. Tento v pořadí jedenáctý sovětský kosmonaut letos 11. října zemřel.

Byl rozhodně jednou z nejvýraznějších osobností sovětského kosmického programu. Zasloužila se o to především mise kosmické lodi Voschod 2, ve které letěl spolu s Pavlem Běljajevem; krátká, ale komplikovaná. Chybělo málo a mohla skončit tragédií. Dobrodružství těchto dvou odvážných mužů připomíná publicista a odborník na kosmonautiku Tomáš Přibyl.

Spustit audio