Návrat planet a Merkurův špacír přes Slunce: Procházka listopadovou oblohou

2. listopad 2019

V pondělí 11. listopadu, na sv. Martina, si to „posel bohů“ Merkur namíří přímo přes sluneční disk. Bude to astronomická událost měsíce.

Úkaz začne kontaktem Merkuru s východním okrajem Slunce ve 13 h 35,5 min SEČ. Z našeho území uvidíme jen první polovinu z více než pětihodinového průběhu, protože Slunce s Merkurem pak zapadne. Při maximální fázi úkazu v 16 h 20 min už budou obě tělesa těsně za horizontem. Pro zajímavost – úhlový průměr Slunce v porovnání s Merkurem je 1938:10 úhlovým vteřinám, takže planetu uvidíme jen jako tmavou tečku putující po slunečním disku.

Pozorování přechodu planety Merkur přes Slunce

Bez patřičné ochrany očí se však na Slunce nedívejte! Dvojnásob to platí pro sledování úkazu dalekohledem, který musí být opatřen speciálním filtrem – stejně jako při pozorování slunečních zatmění. Jinak hrozí poškození či trvalá ztráta zraku! Bezpečně bude možné přechod Merkuru přes Slunce sledovat na hvězdárnách.

Královská rodina a návrat planet

Listopadová obloha má vysoko nad obzorem souhvězdí královny Kasiopei, spojnice jejích hvězd připomíná dvojité W. Vedlejší souhvězdí Cefeus, v mytologii královnin manžel, zase svým tvarem připomíná domeček. Jejich dcera Andromeda, tedy takto nazvané souhvězdí, se nachází hned pod královnou Kasiopeou. Z východu přichází souhvězdí Blíženců s jasnými Castorem a Polluxem a za nimi pak souhvězdí Orion a Velký pes s nejjasnější hvězdou oblohy Síriem, předzvěst zimní oblohy.

Logo

V listopadu konečně uvidíme pohromadě všechny planety, i když většinou nízko nad obzorem. Nad tím jihovýchodním to bude ráno Mars a také Merkur. Nízko nad jihozápadním obzorem zasvítí v druhé polovině měsíce Venuše jako Večernice, v této části oblohy v listopadu najdeme i Saturn a pomalu mizející Jupiter, který pak v prosinci už nebude pozorovatelný. Mnohem výš se nacházejí vzdálené planety – Uran po celou noc kromě jitra, Neptun pak v první polovině noci.

Dostaveníčka s Měsícem

Po některých konjunkcích, ke kterým dojde za bílého dne, zůstanou pěkná seskupení, např. 24. a 25. listopadu ráno nad jihovýchodním obzorem uvidíte Měsíc s hvězdou Spica, Marsem a Merkurem, anebo 28. listopadu večer Měsíc s Venuší a Jupiterem; o den později se k této trojici přidá i Saturn.

A pro úplnost jako vždy ještě měsíční fáze. 4. listopadu první čtvrť, 12. listopadu úplněk, 19. listopadu poslední čtvrť a 26. listopadu nov. Při toulkách podzimní oblohou vám přejeme ničím nerušenou podívanou!

autoři: Miroslav Zimmer , frv
Spustit audio