Aligátoři Libor a Adéla jsou opět na letním bytě

12. červen 2021

Na „letní byt“ v ústecké zoo se 9. června ráno přemístil aligátor americký Libor. Pokolikáté už se Libor stěhoval, to ošetřovatelé sami netuší. Ovšem znovu není sám – letní výběh obývá se svou družkou Adélou.

„Je to už tradice, která běží desetiletí – aligátoří samec je v zoo od roku 1976. Máme to proto už natrénované – probíhá to rychle a zvířata to moc nestresuje. Už to znají, probíhá to dvakrát ročně,“ popisuje mluvčí zoo Matěj Kynšt.

I když je celá akce v podstatě rutinou, jedna obtíž se nemění – aligátor Libor je opravdu těžký, proto je na jeho transport zapotřebí šesti silných ošetřovatelů.

Proč se vlastně aligátoři pravidelně přesunují? „Pocházejí z krajin, které jsou mnohem teplejší, proto by zimu, kdy teploty klesají, nemusela tato zvířata zvládnout. Letos přesun do letního výběhu zbrzdilo chladné jaro – vypouštěli jsme je raději o něco později,“ shrnuje Kynšt.

Společnost Liborovi ve výběhu dělá samice Adéla, která sem doputovala z plzeňské zoo. „Výběh s ním sdílí jen poslední dva, tři roky. Předtím byla podstatně mladší, proto nemohla být chována přímo s ním,“ vysvětluje Matěj Kynšt.

Aligátořímu páru se zatím mladé vyvést nepovedlo – chovatelé ale věří, že se to v budoucnu změní.

Spustit audio

Související