Dva kandidáti na ředitele ústecké zoo představili odlišné koncepce jejího rozvoje

25. květen 2021 09:47

Petr Fejk a Ilona Pšenková představili odlišné koncepce rozvoje zoologické zahrady v Ústí nad Labem. Oba se ucházejí o post jejího ředitele.

Ilona Pšenková chce zachovat programy chovu ohrožených druhů zvířat. Nevyhovující podmínky mají sloni, orangutani a šelmy. Podle Pšenkové je nutné změnit druhovou skladbu a snížit počet zvířat, aby se zvětšil prostor pro chov.

„Přesunem zvířat z jednotlivých expozic do pavilonů, které už v zahradě jsou, a vhodnou přestavbou, mohou a budou nabízet nadčasové podmínky pro chov těchto zvířat. Tím budeme schopni až 90 procent programových druhů v zahradě udržet,“ popsala Pšeničková.

Petr Fejk by naopak úplně ukončil chov orangutanů a slonů. Chce vytvořit hlavně průchozí expozice – například různých druhů opic nebo ptáků.

„Je to to nejbolestivější, ale i to nejdůležitější, co chci říct – nechovejte tady slony. Pokusili jste se o to, ale pavilony jste vytvořili v podstatě jako betonový obal na dva slony. Promiňte prosím, ale orangutani u vás, to je to nejhorší, co jsem v českých zoo viděl. Nebojujte o to, je to úplně zbytečné – uděláte spousty parády s jinými druhy, které stojí desetinu,“ shrnuj Fejk.

Obě koncepce jsou na webu města do 14. června. Radní pak vyberou jednoho z těchto dvou kandidátů na funkci ředitele zoo.

Spustit audio

Související