9. listopad: pád zdi a „Okres na severu“

9. listopad 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek 9. listopadu, svátek slaví Bohdan. Co se týká pranostik na dnešek, ukazují, jak byli naši předkové mazaní. Můžete si totiž vybrat podle toho, jak je venku.

První zní „Svatý Teodor – mrazy lezou z hor“, druhá „Na svatého Teodora sedlák ještě pilně orá“. V našem případě tedy letos spíš ta druhá.

9. listopad je taky důkazem toho, jak se velká historická událost může stát vlastně omylem a stačí jedna tiskovka a trochu nedomyšlené vyjádření. Zeptejte se našich německých sousedů.

9. listopadu 1989 totiž padla berlínská zeď. Na tiskové konferenci, přenášené televizí, předčítal člen politbyra jakoby mimochodem ze svých poznámek usnesení ministerské rady, podle kterého byly cesty i do západního zahraničí povoleny a mohly se uskutečnit přes všechny pohraniční přechody. Na otázku, od kdy toto usnesení vstoupí v platnost, odpověděl, že „podle mého názoru ihned“.

V příštích hodinách docházelo k hromadnému návalu na berlínských hraničních přechodech a kolem půlnoci proudily desetitisíce Východoberlíňanů přes všechny přechody do západního Berlína. Hezký omyl.

Na některé seriály by jeden nejradši zapomněl. Přesto si „Okres na severu“ připomeneme, a to díky postavě osvíceného funkcionáře, který může a dokáže všechno, i když mu hází klacky pod nohy. Hrál ho Jaroslav Moučka. Dnes by mu bylo 95 let.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio