9. červenec: legendární most a český Ringo

9. červenec 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 9. července, svátek má Drahoslava. Utíká to. Dětem už začíná druhý prázdninový týden a nám další vydání kalendária.

Nejdřív si uděláme procházku po asi nejslavnějším mostě v Čechách. Ano, mám na mysli ten Karlův. Podle několika historických pramenů byl právě 9. července roku 1357 položen jeho základní kámen, aby nahradil dřívější, Juditin most, stržený povodní.

To datum berme raději s rezervou, jiní historici naopak tvrdí, že se kámen pokládal v červnu. Inu co, Karla IV. se už asi nezeptáme.

Co ale víme jistě, jsou zajímavá čísla: most je 515,76 metrů dlouhý a jeho šířka je 9,40 až 9,50 m. S jeho stavbou se taky moc nespěchalo – trvala 45 let. Čili pro představu: mohli jste tam začít jako tovaryš a jako pokročilý důchodce se dočkat otevření. Udělejte si někdy výlet, i dnes po nějakých 650 letech to stojí za to.

A pojďme popřát k narozeninám. Dneska má 75. narozeniny člověk mnoha talentů. Malíř, komik, muzikant, textař, politik, ale původně vlastně vyučený opravář televizorů, František Ringo Čech.

Už v 60. letech to byl vyhlášený bubeník, proto taky ta přezdívka po slavnějším kolegovi z Beatles. Pokud byste mu chtěli popřát osobně, vydejte se do Starých Splavů u Mácháče. Má tam krásnou rezidenci a výstavu svých děl. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio