8. prosinec: smrt brouka a zpěvák Drobný

8. prosinec 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 8. prosince, svátek má Květoslava, a já si musím vzpomenout na pravidelnost, se kterou jsem jako mladý vyjukaný klučina s kytarou v ruce dojížděl každý 8. prosinec na pražskou Kampu.

Právě tam se totiž scházívali milovníci Beatles, aby si připomněli památku Johna Lennona. Letos je to už 38 let, co byl na chodníku zastřelen pozornosti chtivým mladíkem Markem Chapmanem.

Svět byl připraven o skvělého muzikanta a bůhví kolik písniček nevzniklo kvůli onomu smutnému dni. Pan Chapman stále sedí ve věznici. Odpykává si doživotní trest a zatím poslední, desátou žádost o propuštění podal letos v srpnu. Zůstala nevyslyšena, a jestli se mohu přimluvit, mělo by to tak zůstat.

A popřejeme k narozeninám. Dnešní oslavenec se k hudbě dostal skrze vyhazov z chmelové brigády. Zpěvák Milan Drobný zažil semaforskou éru v plné parádě a dodnes mu to zpívá báječně, jak jsme se mohli přesvědčit i na našem dni otevřených dveří.

Je to prostě chlapík v plné síle, dokonce se loni stihl oženit. Tak všechno nejlepší k 74. narozeninám. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.