7. prosinec: napadení Pearl Harbouru a Jitka Asterová

7. prosinec 2018
Stalo se dnes

Je 7. prosince, svátek má Ambrož. Dnes to bude trochu letadlové, je totiž mezinárodní den civilního letectví. Jestli se někam letadlem chystáte, buďte na pilioty hodní.

S letadly souvisí také jméno přístavu Pearl Harbouru. Nebýt 7. prosince 1941, asi by nikdo malebnou vesničku na Havaji neznal.

Dlouho se využívala jako vojenská základna USA. A právě ve zmíněný den dostalo Japonsko nápad, že to Američanům jaksepatří spočítá. Po šesté ráno vylétly stovky letadel Zero k prvnímu útoku na přístav a před osmou začaly vybuchovat první bomby.

Výsledek útoku byl děsivý – přes 2000 mrtvých, několik potopených válečných lodí a v podstatě zničená základna. Japonsku se tohle rozhodnutí dost vymstilo. Útokem v podstatě donutili představitele USA, aby vstoupili do války. Jak to pak dopadlo, všichni víme.

Pokud si chcete udělat alespoň malý obrázek o 7. prosinci 1941, vřele doporučuji film Pearl Harbour. Je to poměrně věrné.

Popřejeme také k narozeninám, a to herečce, která ve filmech většinou ztvárňovala vnadné a přitažlivé krasavice.

Jitka Asterová natočila filmů drahně, taky pár let moderovala v rádiu docela vkusný pořad s erotickou tématikou. Dneska je jí 59 let. Gratulujeme. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.