6. březen: aspirin a zpěvák s kouzelným chraplákem

6. březen 2019
Stalo se dnes

Když vás občas zabolí hlava, nebo dostanete teplůtku, asi často sáhnete po prášku. Máme to dnes docela jednoduché a výběr je široký.

Vsadil bych se, že ve vaší domácí lékárničce jistě máte i Aspirin, nebo podobný lék. Teď si trochu zahraju na chytráka. Aspirin je totiž kyselina acetylsalicylová, aromatická karboxylová kyselina, derivát kyseliny salicylové.

Nebojte se, ze své hlavy to nemám. Důležité ovšem je, že právě 6. března 1899 získala německá společnost na Aspirin patent, a tím se vlastně ona kyselinka stala nejstarší uměle vyráběnou léčivou látkou.

Vaši pra pra předci by si museli naškrabat a vylouhovat vrbovou kůru. Máme to tedy opravdu o dost snazší.

Dnes bych vám chtěl připomenout vlastníka asi nejzajímavějšího hlasu v české popové historii. Jiří Schelinger vystupoval v mnoha kapelách. Proslavila ho písnička Holubí dům, kterou nahrál s Karlem Šípem.

Na nějakých 9 let se tak stal opravdovou hvězdou. Jeho život hvězdně i skončil. Prý skokem z mostu v Bratislavě. Dunaj jeho tělo vydal až po dlouhé době... Kvůli hloupé sázce tak víc písní Jiří nenazpíval. Dnes by mu bylo 68 let.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.