4. březen: zákeřná chřipka a vynález mikrofonu

4. březen 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle 4. března, svátek slaví Stela. Mrazy opět o kousek povolily, ale stále to není nic moc. O to víc zahřeje vzpomínka na rok 1998, kdy bylo naměřeno 20,5 °C.

Chřipkovou epidemii už máme pro letošek zdá se díky mrazům za sebou. Ovšem v roce 1918 bylo všechno jinak. 4. březen se označuje jako počátek nejstrašnější chřipkové epidemie v dějinách lidstva.

Řeč je o takzvané španělské chřipce. Prý byla původně ptačí a na člověka se rozšířila v Číně, odkud jí vojáci v první světové válce zavlekli do Evropy. Jediné místo, kde se o ní nemlčelo, bylo právě Španělsko, odtud její název. A následky? Děsivé. Celkem bylo něco mezi 50 a 100 miliony obětí na celém světě. Jen u nás zemřelo podle některých odhadů až 80 000 lidí, tedy celé jedno velké město. To si naštěstí dneska ani neumíme představit.

Ale teď veseleji. To, že se slyšíme z Českého rozhlasu Sever, má kupodivu na svědomí Němec. Tedy Emil Berliner. Tenhle vynálezce si nechal 4. března 1877 patentovat mikrofon. Později vynalezl taky gramofon a tak se vlastně zasloužil o rozhlas celkově. Jak s hudbou, tak se slovem. Díky němu vám dobrý poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.