30. duben: nafoukaný Trautenberk a paní, co psala Čtyřlístek

30. duben 2018
Stalo se dnes

Dnes je 30. dubna, svátek slaví Blahoslav. A večer to vypukne! Filipojakubská noc, nebo taky pálení čarodějnic. Dejte pozor, ať to neskončí špatně, protože jestli tenhle den někdo nemusí, jsou to hasiči.

Co vám říkají jména Bobík, Myšpulín, Fifinka a Pinďa? Jistě, máte pravdu, jde o legendární Čtyřlístek. Tenhle specifický dětský komiks začal vycházet už v roce 1969 a možná někteří z vás poznají v jezeru Blaťák náš severočeský Mácháč a v Třeskoprskách pak Doksy.

Už od 6. čísla psala scénáře paní Ljuba Štíplová. Některé příběhy jsou takřka nesmrtelné a Myšpulínovy vynálezy by leckomu doma udělaly radost. Paní Štíplová měla Čtyřlístek ráda až do konce života. Dneska by jí bylo 88 let.

Jaký je váš nejoblíbenější večerníček? U mě vedou jednoznačně Krkonošské pohádky. Nevím, čím to je, ale vždycky mi bylo toho zlomyslného a nafoukaného bařtipána Trautenberka tak nějak líto – od Krakonoše to schytal takřka pokaždé.

Je pravda ale, že taky měl vždycky za lubem nachystanou nějakou lumpárnu. Skvěle ho hrál Ilja Prachař. A právě on by se dnes dožil 94 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.