28. říjen: 100 let státu

28. říjen 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle 28. října. Co jiného si dnes připomenout, než 100 let od vzniku Československa. Ale pozor, on ten vznik byl trochu chaotický.

28. října 1918 byla na pražském Václavském náměstí vyhlášena Československá republika. Naprosto spontánně.

Překvapeni byli i ti, kteří o samostatnost našeho státu po dlouhá léta usilovali. Ještě 28. října Edvard Beneš, jednající v Ženevě, prohlašoval, že ke vzniku samostatného státu Čechů a Slováků dojde zřejmě až na jaře roku 1919.

Pražané byli jiného názoru. 28. října ráno dostaly redakce novin informaci, že vláda mocnářství přijala mírové podmínky amerického prezidenta Wilsona, mezi nimiž bylo i „právo národů rakouských, zejména Čechoslováků a Jihoslovanů“.

Vzápětí se zpráva objevila na redakčních vývěskách. Kolem vývěsky Národní politiky na Václavském náměstí se začaly srocovat davy. V poledne už byly v centru města statisíce lidí. Muž, který byl později identifikován jako staroměstský zelinář František Kopecký, po přečtení vývěsky jako první vykřikl: „Jsme svobodní!“

A zatímco členové předsednictva Národního výboru ještě jednali na místodržitelství, lidé zpívali hymnu, strhávali a ničili odznaky staré monarchie, vyvěšovali bíločervené vlajky a krášlili Slovanskou lípu, která stávala před Zlatou husou.

No a tady na severu? Ještě dlouho nebylo jasno – přeci jen tu bydlela většina Němců a například takový Most musela dobýt v listopadu armáda. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.