28. červenec: Velká válka a mistr Ropotámo

28. červenec 2018
Stalo se dnes

Dnes je sobota 28. července, svátek slaví Viktor. Před námi je pořádně parný červencový víkend.

Doufám, že vás v noci nevylekal řádně do ruda zbarvený měsíc v úplňku. Prý bývá předzvěstí války. Inu v roce 1914 to opravdu platilo. Právě ten den začal asi nejstrašnější celosvětový konflikt v dějinách lidstva – tedy takzvaná Velká válka.

Rakousko- Uhersko vyhlásilo válku Srbsku. Všechno to začalo známým atentátem na následníka trůnu, pak následovalo ultimátum, které v podstatě nešlo splnit a Rusy přislíbená pomoc Srbsku. To se pro změnu hodilo do krámu Německu, které tak jako tak nějakou tu válku Rusku taky chtělo vyhlásit.

A pak už to šlo ráz na ráz. Konflikt nabyl celosvětových rozměrů, a ačkoliv se předpokládalo, že bude rychle hotovo, trval až do roku 1918. Účet byl děsivý, přes deset miliónů mrtvých a podobný počet zmizelých.

Pojďme raději popřát k narozeninám. Dneska je slaví vynikající muzikant Michael Kocáb. Známý je především jako zakladatel skupiny Pražský výběr, ale na svém kontě má i muzikály, či vážnou hudbu. Ve svém životě se pustil do kde čeho, včetně politiky. Je mu 64 let. Gratulujeme. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio