26. prosinec: svatý Štěpán a kytarista s knírem

26. prosinec 2018
Stalo se dnes

Je středa 26. prosince. Máme tu Štěpána, nevím, jak jste na tom vy, ale mě už tedy na Štěpána žaludek říká dost a proto většinou chodíme s kamarády tento den sportovat.

I lidové tradice radí něco podobného. Svatý Štěpán byl prvním dnem Vánoc, který nebyl až tak obřadný. Naopak, nevadilo trochu rozpustilosti.

Také se říká, že „na Štěpána není pána“. „Na svatého Štěpána mohla chasa měnit službu. Mohli, dnes bychom řekli, bez udání důvodu odcházet k jinému hospodáři zaměstnavateli.

Chasa ale neodcházela s prázdnou. Dostávala nějakou výslužku, často vánočku, drobný peníz nebo nějaké oblečení.

Kdo to ale byl svatý Štěpán? Byl to řecky mluvící Žid, který se obrátil na křesťanství. O vzkříšení Ježíše Krista kázal tak horlivě, že se znelíbil židovské veleradě. Proto ho nechala zatknout a Štěpán byl kolem roku 35 našeho letopočtu ukamenován. To už zase tak veselé není.

I dnes popřejeme k narozeninám. Tentokrát chlapíkovi s kytarou a mocným knírem. Petr Rezek často zpíval s Hanou Zagorovou, měl ale i svojí kapelu Centrum. Pozor – je dokonce autorem dvou rozhlasových her! Dnes je mu 76 let. Gratulujeme. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio