26. leden: první prezident Česka a Rumburakovy narozeniny

26. leden 2018
Stalo se dnes

Dnes je pátek, 26. ledna, a svátek slaví Zora. Otepluje se nám, až to ani leden nepřipomíná. I když to není nic proti roku 1995, kdy bylo skoro 14 °C.

Dnes startuje druhé kolo prezidentských voleb a jako zázrakem se ve stejný den volil i první prezident Česka. Bylo to 26. ledna 1993.

Jestli vám ty letošní volby připadají tak trochu teatrální a místy nevybíravé, tak vězte, že před 25 lety to byla vcelku povedená taškařice. Volil tehdy parlament a už v průběhu volby se kandidát Sládek popral s fotografem a jeden z televizních diváků dokonce ohlásil uložení semtexu v parlamentu – u nás se prostě udělá humbuk z čehokoliv.

Ale od voleb k narozeninám. Dnes je slaví herec, který asi nejvíc proslul rolí Rumburaka, tak trochu smolařského čaroděje druhé kategorie z Arabely. Jiří Lábus se narodil v roce 1950 a samozřejmě, že hrál i před tím. Dokonce u nás na severu Čech – dojížděl do liberecké Ypsilonky.

Kromě jiného dělal i konferenciéra a zdravotníka. Nezapomenutelný byl v televizním pořadu „Možná přijde i kouzelník“, a mě osobně se nesmírně líbí jeho hlas, kterým dabuje paní Simpsonovou.

Myslím, že jsme jediní na světě, kde tuto roli bere na sebe muž. Tak vše nejlepší! Hezký pátek a šťastnou volbu přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio