24. září: Camp Nou a herec, co zadrhával

24. září 2018
Stalo se dnes

Dnes je pondělí 24. září, svátek má Jaromír. Nějaký ten světový den je tu skoro denně. Tak třeba dnes je světový den proti softwarovým patentům.

Upřímně řečeno, sám nevím, co si s ním počít. Jak ho slavit? Dobrá zkusím tedy dneska nepoužívat žádný software, ale to bychom museli vypnout i naše vysílání.

Víte, kde byste našli největší fotbalový stadion v Evropě? Camp Nou (katalánsky „nové hřiště“) je fotbalový stadion ve španělské Barceloně.

Byl dokončen 24. září 1957 a nynější kapacita 99 354 diváků ho činí největším fotbalovým stadionem Evropy a 2. největším na světě.

Kdybyste chtěli permanentku, máte smůlu. Na celosezónní vstupenky se nečekají žádné fronty, jediný způsob, jak je získat, je zdědit je, či jinak získat od jiného majitele. Jsou totiž vždy vyprodané.

Dnes si připomeneme skvělého herce, který ze své vady řeči dokonce udělal přednost. Jiří Hrzán byl i aktivním příznivcem sportu a kromě atletiky (běhy na středních tratích) hrál hokej, házenou, volejbal a kopanou.

Jenže jeho vášeň pro pohyb se mu stala osudnou. Spadl z výšky pátého patra, když riskantně šplhal po budově do bytu za přítelkyní.

Zemřel po dvou dnech 24. září 1980 v Praze ve Všeobecné fakultní nemocnici na Karlově náměstí ve věku 41 let. Tak si na něj u nějakého filmu vzpomeňte. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.