24. únor: první autosalon v Čechách a roudnický herec ve fraku

24. únor 2019
Stalo se dnes

Únor se nám pomalu chýlí ke konci a s počasím je to trochu jako na houpačce.

Myslí na to i lidová pranostika. Svatý Matěj ledy láme, nemá-li jich, nadělá je. Takže pozor, zima ještě jistě neřekla své poslední slovo.

Pro každého milovníka aut je autosalon něco jako ztělesněný ráj. I u nás v Čechách má poměrně bohatou historii. Ten první se konal před 115 lety v Praze. Bylo to na Žofíně a to odpoledne dorazilo na terasy restaurace na tři stovky zvědavců.

Nebylo se bohužel příliš na co dívat. Organizátoři sehnali jen pět modelů a jeden dokonce ani nebyl pojízdný. To například ve Francii už v té době byly k vidění stovky modelů a navíc auta musela prokazovat pojízdnost ujetím trasy do Versaille a zpět.Dnes se už návštěvníci salónů počítají na miliony a o modelech ani nemluvě.

Dnes vám také připomenu herce, kterému asi nejvíc slušel frak. Roudnický rodák Svatopluk Beneš patřil už od mladých let k elegánům. Když vylezl na stříbrné plátno ve fraku, stálo to za pohled.

Za první republiky se to rolemi jen hemžilo, ovšem po válce už taková poptávka po pánech ve fraku nebyla a montérky panu Benešovi jaksi neseděly. Možná i proto zůstal do konce života hercem malých rolí. A ještě tip. Až budete v Roudnici, běžte se podívat na jeho rodný dům u nádraží.

autor: Petr Beran
Spustit audio