24. říjen: jak přijít o důl a lídr Elánů

24. říjen 2018
Stalo se dnes

Dnes je středa 24. října, svátek má Nina. Znáte tu scénku z Cimrmanů, kde se uhelný baron směje tomu, že by mu někdo mohl vzít důl? No, záležitost to je úsměvná, ovšem jen do chvíle, než vám ten důl, či fabriku skutečně vezmou.

Budete se divit, ale stačí málo. Například znárodňovací dekret. Jeden takový jsme tu měli i u nás. K podpisu těchto zásadních dokumentů, jimiž prezident Beneš na návrh poválečné vlády upravil majetkové a hospodářské poměry v těsně poválečné etapě vývoje naší republiky, došlo 24. října 1945 na Pražském Hradě.

Hned druhý den probíhala na pražském Václavském náměstí opět jedna z velkých manifestací. Byla to manifestace oslavná a předmětem obecné slávy, která se prolínala i do dalších měst a obcí tehdejšího Československa.

Slavili ti, co žádnou fabriku neměli a oslavovali to, že někdo jiný o ní přišel. Jak typicky české, že?

Pojďme k narozeninám. Dnes je slaví frontman a zakladatel skupiny Elán Jožo Ráž. Není jen basový kytarista, vystudoval i psychologii.

Kromě muziky proslul taky svými dost neotřelými názory a láskou k motorkám, která se mu po nehodě v roce 1999 málem stala osudnou. Jožovi je dnes 65 let. Gratulujeme.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.