24. prosinec: štědrý den a legendární cestovatel

24. prosinec 2018
Stalo se dnes

Je pondělí 24. prosince, svátek mají Adam s Evou, a je tu Štědrý den. Nemáte pocit, že to letos zase uteklo nějak rychleji? Existují na to dokonce vědecké studie.

Kdyby vás to zajímalo, tak čím jste starší, tím je jeden rok menší částí vašeho života, a proto nám čas z našeho pohledu utíká mnohem rychleji. Už je to tak.

A co takhle pranostika? Jasno na den Štědrý – úroda tvrdého zboží a hrachu. A vánoční zvyky? Ty nejstarší jsou popsány jedním mnichem už z roku 1400.

Kdysi byl moderní půst, obdarovávání dary, ale taky karneval v maskách, nebo koleda. Dnes nám zbyl vánoční stromek, tedy zvyk starý necelých 200 let a samozřejmě koledy a dárky.

Pozor, kapr a salát taky nemají v české kuchyni nijak dlouhou tradici. Kapr smažený se k nám dostal z kuchyně rakouské, protože ten náš se dělal spíš v omáčce načerno a salát? Ten se objevil až po válce – zřejmě k nám přišel z Ruska. Tak si ten dnešek užijte hezky po svém.

Ještě bych vám rád připomněl našeho českého legendárního cestovatele. Štramberský rodák Jiří Hanzelka procestoval celý svět a zůstaly po něm i krásné knihy. Dnes by mu bylo 98 let.  Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.