22. leden: geniální textař a Ottův slovník

22. leden 2019
Stalo se dnes

Dnes je úterý 22. ledna, svátek má Slavomír. To je zima, viďte. Tenhle týden si od mrazů moc neodpočineme. Ovšem buďte v klidu, není to nic proti roku 1850, kdy bylo rovnou - 26,8 ˚C.

Snad vám udělá radost aspoň pranostika. „Na Vincence slunce všudy naplňuje vínem sudy.“

Rád bych vám dnes připomněl jednoho z nejúspěšnějších českých textařů, který toho ve svém krátkém životě stihl dost a dost. „Kdepak ty ptáčku hnízdo máš“, „Lady Carneval“, nebo „Kávu si osladím“, to všechno napsal Jiří Štaidl.

Skvělý textař a dvorní spolupracovník Karla Gotta se narodil 22. ledna 1943. Nevím, jestli se pan prezident Trump doslechl, že mu Jiří chodil s první ženou, tedy Ivankou Trumpovou.

Kromě krásných žen si potrpěl i na rychlá auta, což se mu také v pouhých 30 letech stalo osudným. Zemřel při dopravní nehodě v Říčanech u Prahy.

U nás v Čechách se občas podaří geniální dílko. Tak jako v lednu 1888 pražskému tiskaři Ottovi. Právě tehdy vyšel první díl „Ottova Slovníku naučného, Illustrované encyklopaedie obecných vědomostí.“

Počítáme-li i jeden díl doplňků, má Ottův slovník naučný celkem 28 dílů a obsahuje kolem 150 tisíc hesel. Je světově uznávaným dílem a řazen hned za Encyklopedií Brittanicou.

Troufám si říct, že kdyby zítra vypli internet, ještě rádi po slovníku páně Otty sáhneme. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.