20. březen: Jan Nepomucký a bard z Národního

20. březen 2019
Stalo se dnes

Až někdy půjdete procházkou po Karlově mostě, všimněte si jedné ze soch, která má ohmataný podstavec.

Vedle ní je také vyznačeno místo s křížem na zábradlí. Jde o sochu Jana Nepomuckého. Kdo to vlastně byl? Generální vikář arcibiskupův, vlastně jeden z nejvyšších církevních představitelů.

Jenže arcibiskup se v roce 1393 nepohodl s králem Václavem, šlo samozřejmě o moc. Nu a král zajal čtyři biskupovi muže, a ti ten spor jaksi odnesli.

Jan Nepomucký byl umučen a 20. března 1393, právě z onoho vyznačeného místa, o kterém jsme mluvili, byl shozen do Vltavy. Takhle dřív vypadal politický boj. Řekl bych, že dneska jsme přeci jen o kus dál.

Dnes také vzpomenme skvělého herce, Luďka Munzara. Jestli se dá o někom říci, že byl pravým bardem Národního divadla, byl by to on.

V angažmá byl od roku 1957 a odešel až po sporech s novým vedením v 90. letech. Svůj hlas propůjčil i americkému herci Paulovi Newmanovi.

Měl slabost pro rozhlas a účinkoval v řadě rozhlasových pořadů. Možná si vybavíte pořad Okouzlení slovem na rozhlasové Dvojce. Dnes by panu Munzarovi bylo 86 let.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.