2. září: olympijský baron a major Majsner

2. září 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle 2. září, svátek má Adéla. Je tu poslední den prázdnin, tak se schválně zkuste zeptat dětí, či vnoučat, jestli se těší do školy. Já myslím, že alespoň prvňáčci určitě.

A víte co? Vezměte je dneska třeba k Vietnamcům na nudle. On je totiž dnes ve Vietnamu státní svátek, tak ať se kšefty trochu hýbou.

Sledujete rádi olympiádu? Nebýt jistého barona, měli byste smůlu. Baron de Coubertin několik let strávil snahou získat vyznavače „sportovního náboženství“ pro myšlenku obnovení olympijských her. Na kongresu v roce 1894 v Paříži zvítězil.

Po téměř 1500 letech se 2 roky nato znovu sešli sportovci, aby vzývali starodávné heslo olympijských her: „Rychleji, výše, silněji“. A přešťastný baron de Coubertin se na tři desítky let stal prvním prezidentem Mezinárodního olympijského výboru. Zemřel před 81 lety a myslím, že by se dneska nestačil u olympiád divit.

Ještě přání k narozeninám… Ladislav Potměšil proslul hlavně v komediálních rolích. Určitě si ho vybavíte jako tátu v Discopříběhu, nebo jako přitroublého majora Majsnera. Dneska je mu 73 let. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.