2. prosinec: advent a nejslavnější penalta

2. prosinec 2018
Stalo se dnes

Dnes je neděle 2. prosince, svátek má Blanka. Začíná adventní čas, budou se rozsvěcet vánoční stromky a v obchodech si budeme připadat jako darmožrouti, když si nedej bože něco nekoupíme.

Pojďme si o té tradici něco říct: podle ní má totiž advent být především dobou zklidnění. Odpovídalo to životnímu stylu našich předků, tedy intenzivní práce v době od jara do podzimu, kdy bylo nutné zvládnout veškeré zemědělské práce, a odpočinek v zimě, kdy se vykonávaly domácí práce jako draní peří, šití, pletení, předení, tkaní, apod.

To my běháme po krámech, zúčastňujeme se vánoční večírků a jiných taškařic a v potu tváře dopékáme u plotny další a další várky cukroví. Tak nevím. Pojďme to letos zkusit trochu jinak.

I dnes popřejeme k narozeninám. Slaví je autor asi nejslavnější penalty světa. Panenkově penaltě se říká „vršovický dloubák“ (zatímco ve světě se používá pojem „Panenka goal“ nebo „Panenka kick“). A dostal se s ní i do filmu.

Sám sebe kopajícího penaltu ztvárnil v malé roli v českém filmu „Sonáta pro zrzku“. Antonín Panenka je díky svému kopu nesmrtelnou ikonou Bohemky a mám pocit, že i Rapidu Vídeň, kde směl odehrát pět sezón. Dneska je mu 70. let. Gratulujeme. Hezký poslech přeje Petr Beran.

autor: Petr Beran
Spustit audio