18. leden: utajený tvůrce Libuše a veselý tlouštík

18. leden 2018
Stalo se dnes

Dnes už máme čtvrtek, je 18. ledna a pěkné ráno přeje Petr Beran. Vypadá to, jako by se tu konečně objevila paní zima, no bylo načase. Ale nestěžujme si, jen docela nedávno, v roce 2007, bylo neuvěřitelných 15,4 °C.

Přiznám se, že dnešní pranostice moc nerozumím. Na osmnáctého chlastu dosti, na Silvestra povinnosti. Že by to nějak souviselo se zakládáním rodiny? Nebo zemědělstvím? Třeba nám někdo z vás poradí.

Spory o autorství nejsou dneska ničím zvláštním, ale historicky nejsou ani ničím novým. Věděli jste, že libreto k Libuši napsal vlastně Němec? Jmenoval se Josef Wenzig a narodil se 18. ledna 1807. Se Smetanou spolupracoval i na Daliborovi, a tak tu máme krásný paradox. Texty ke dvěma “ nejčeštějším“ operám byly napsány v němčině a teprve následně je přeložil pan Ervín Špindler. Smetana se prý bál, že by tato skutečnost rozdmychala národní vášně a tak Wenziga z autorství vynechal.

A nakonec se zasmějeme. Vzpomeneme si na narození slavného komika. Oliver Hardy. Byl to ten tlustý z dvojice Laurel a Hardy. Málo se ví, že chtěl být původně chrámový zpěvák. Dopadlo to jinak, V roce 1927 se setkal se Stanem Laurelem a rázem se změnil celý jeho život. Vytvořili nerozlučnou dvojici a natočili více než stovku filmů.

Tak dneska s úsměvem ano? Přeju vám hezky den.

autor: Petr Beran
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.